woensdag 16 januari 2013

Een Tafel vol Vlinders

Leesverslag algemeen

Algemene informatie
a. geef de standaardtitelbeschrijving:
i. Tim Crabbé, Een tafel vol vlinders
ii.Amsterdam, 2009, 1e druk (2009)
iii. 90 pagina’s
b. Psychologische roman
c.

Deel 1
Fred Berkow is journalist en schrijft heel veel over reizen. Hij is nu in Siberië, waar hij met een klein groepje de krater van de Gloebinyi-vulkaan beklimt. Als ze weer terug gaan probeert Fred zijn vrouw Clara te bellen maar op het moment dat hij zijn telefoon aan zet word hij gebeld door Clara. Zij heeft dus al vaker geprobeerd te bellen. Ze vraagt hem om haar terug te bellen zodra hij in zijn hotel is. Vanaf dat moment voelt Fred zich onrustig. Hij heeft een raar volgevoel en denkt dat Bram dood is. Als hij in de bus zit denkt hij na over hoe hij Bram heeft leren kennen en waarom Bram zoveel voor hem betekend. Bram was 3 jaar toen hij hem voor het eerst zag. Bram was de zoon van Nicolien. Nicolien was zijn vriendin. Maar hij hield niet alleen van Nicolien hij hield ook enorm veel van Bram. Na een poos laat Nicolien Fred in de steek voor een tandarts, alleen Bram mag nog wel bij Fred wonen. Ze doen aan een soort co-ouderschap. Bram is heel slim en kan al snel lezen en schrijven. De echte vader van Bram (Menno) is een week na de geboorte weggelopen. Volgens Nicolien was het een echte klootzak. Als Bram 8 is wil hij van Fred weten wie zijn vader is en waarom hij weg is. Fred verteld hem dat hij is weggelopen en even daarna zelfmoord heeft gepleegd om van een dak af te springen. Fred maakt veel reizen samen met Bram. Als bram er een keer wat over zijn reizen schrijft is dat zo goed dat het gepubliceerd word. Fred wil graag dat Bram een echte schrijver wordt. Op een van zijn reizen ontmoet Fred Clara. Clara wordt later ook zijn vrouw.



Bram heeft een boek gekregen over een magische steen in Nieuw-Zeeland. Die moet je aanraken en dan begint je leven opnieuw. Bram wil dit meemaken en gaat na zijn eind examen werken om op reis te kunnen. Als hij de reis heeft gemaakt gaat hij werken bij een transportbedrijf. Als Fred hem vraagt om mee te gaan op vakantie zegt hij: ‘Nee’. Dan brengt Bram Fred naar Schiphol en Fred ziet dat hij verliefd is.

Deel 2
Het tweede deel is een deel uit het dagboek van Bram. Hij vertelt over Emma, een meisje die hij bij de tram heeft ontmoet. Emma staat op het punt om te trouwen maar zij wordt ook verliefd op Bram. Ze denken allebei dat ze twee helften zijn van een ziel. Emma en Bram zijn stapel gek op elkaar. Als Bram Fred wegbrengt naar Schiphol waarschuwt Fred hem voor een vaste relatie op jonge leeftijd. Bram gaat nadenken over zijn biologische vader en zoek ook contact met zijn grootouders. Als hij daar is gaat het gesprek niet over zijn vader maar over hem. Dat hij wat van zijn leven moet maken. Hij is overtuigt en wil Nederlands gaan studeren, maar hier komt toch niet veel van terecht. Bram weet helemaal niet meer wat hij moet doen. Hij raakt een beetje depressief. Hij weet niet meer of hij moet reizen of hij verder wil met Emma… Dan zegt hij in het boek: “De rest van mijn leven is een tafel vol vlinders. Iedere seconde vliegt er één weg. Als de tafel leeg is ben ik dood. Hij besluit om het uit te maken met Emma. Maar als hij dat gedaan heeft, heeft hij er enorm spijt van. Bram denkt alleen nog maar dat hij andere mensen ongelukkig maakt. En hij neemt een besluit. Met andere woorden: De tafel is leeg.

1.       Verwachtingen
Ik heb dit boek eigenlijk toevallig in mijn handen gekregen omdat ik en een klasgenoot op zoek waren naar boeken voor nederlands. Ik zag dat het niet zo dik was, en het zag er wel leuk uit, met de simpele groene voorkant, en toen ik de achterkant las was ik meteen best wel nieuwsgierig. Ik dacht meteen wel dat het een leuk boek zou zijn.

2.       Motieven en thema

Motieven:
Vader-Zoon relatie: Bram is Freds geadopteerde zoon, maar Fred heeft wel het gevoel dat hij meer een vader is van Bram dan zijn biologische vader was, omdat ‘hij hem meer gunt dan zichzelf’.
Liefde: Fred is eerst verliefd op Nicolien, de moeder van Bram, maar dan wordt hij verliefd op een andere vrouw. Ook Nicolien vindt na een tijd een ander, waardoor ze de voogdij over Bram splitsen. Bram wordt in deel 2 verliefd op Emma.
Reizen: Fred is gek op reizen, en schrijven over waar hij heen reist. Na een tijdje begint Bram ook te schrijven, en reizen ze samen. Na Brams examens reist hij naar Nieuw-Zeeland.
Een thema was wat moeilijker te vinden in het boek, maar ik denk dat het vooral liefde tussen vader en zoon is. Dit staat namelijk in het grootste deel van het boek wel centraal.

3.       Beoordeling
a.       De schrijfstijl is eigenlijk gewoon heel simpel en leest lekker door.
‘Op de halte stonden wat mensen, ook een meisje. Het eerste moment dat ik haar zag dacht ik niets bijzonders. Hooguit: daar staat een meisje.
Misschien keek ik even of de tram er al aan kwam en toen ik daarna weer naar haar keek was ik verliefd op haar.’ (p47)
Gewoon heel simpel en eenvoudig dus.
b. inhoud:
Vertelperspectief:
Het boek wordt vanuit twee perspectieven verteld: Het eerste deel uit de ogen van Fred, het tweede deel vanuit Bram. Dit maakt het interessant, want je ziet het verhaal van twee kanten. Het eerste deel eindigt met Fred die erachter komt dat Bram dood is, en het tweede deel beschrijft hoe dit gekomen is.

Personages:
Er zijn een aantal personages in het boek, maar twee hoofdpersonages: Fred en Bram. Naast deze twee, heb je nog een paar bijpersonages, zoals Emma, Nicolien, Carla (de huidige vrouw van Fred), Menno (de biologische vader van Bram) en de opa en oma van Bram, Geert en Johanna.

4.       Eindoordeel




Ik vond het best een leuk boek, ondanks dat ik van meerdere mensen gehoord had dat het heel saai was. De vader-zoon relatie tussen Fred en Bram is goed uitgewerkt en dat het in twee delen is geschreven, maakt het erg spannend. Ik vond de relatie tussen Bram en Emma niet echt iets toevoegen aan het verhaal. Het boek heeft een open einde, maar je weet eigenlijk wel wat er gebeurt: Bram pleegt zelfmoord, net zoals zijn biologische vader heeft gedaan. Toch maakt dat open einde dat je erover na gaat denken: misschien besluit hij het toch niet te doen? Misschien vlucht hij wel, en laat hij daardoor iedereen denken dat hij dood is? Ik houd wel van open eindes, want dan staat er niets vast. De (waarschijnlijk verzonnen) metafoor die teruggrijpt op de titel van het boek in Brams dagboek vind ik heel erg mooi.
‘De rest van mijn leven is een tafel vol vlinders. Iedere seconde vliegt er één weg. Als de tafel leeg is ben ik dood.’ (p86)
Je ziet hier echt de aarzeling in met het overhalen van de trekker, de onzekerheid, en hiermee begint dan ook 1 van Brams laatste dagboek pagina’s. Bram komt hierop terug op zijn laatste dag:
‘De tafel raakt leeg.’(p90)

5.       Bronnen

http://bicat.bibliotheekmaasland.nl/iconen.html en http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Roman
http://www.scholieren.com/boekverslag/68723